top of page
Liisi Uusitalo

Viulisti Liisi Uusitalo on saanut syventyä viulunsoiton opintoihinsa huippupedagogien ohjauksella. Hän valmistui musiikkipedagogiksi Turun Taideakatemiasta suorittaen instrumenttinsa loppututkinnon erinomaisin arvosanoin (2014). Hänen opettajiaan viulunsoiton ammattiopinnoissa olivat Alexander Vinnitski ja Araik Resjan. Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet Vilmos Szabadi, Alexander Vinnitski, Päivyt Meller, Jaakko Ilves ja Francesco Parrino. Vanhaa musiikkia Liisi opiskeli Uli Kontu-Korhosen johdolla ja lisäksi hän sai perehtyä J.S. Bachin sooloviulumusiikkiin Timo Korhosen ohjauksessa. Turun Konservatoriossa Liisiä opettivat Simo Vuoristo ja Marianna Kokko, ja Turun Taideakatemian kamarimusiikkiopinnoissa Mikko Luoma, Harri Sippel ja Erkki Lahesmaa.

Jousikvartetti Lumo Ensemblen viulistina Liisi Uusitalo on esittänyt kamarimusiikkia Suomessa ja muissa Pohjoismaissa barokin aikakaudelta nykymusiikkiin. Orkesterimuusikkona hän on saanut soittaa Turun filharmonisessa orkesterissa, Saimaa Sinfonietassa ja Kuninkaantien muusikoissa. Heinäveden musiikkipäivillä Liisi Uusitalo soitti Helsinki Sinfonietan konserteissa vuosina 2015 ja 2017 ja Sigyn Sinfonietan solistina häntä kuultiin keväällä 2012. Liisi Uusitalo on lisäksi osallistunut oopperaproduktioihin muun muassa Åbo Svenska Teaternissa Marko Aution johdolla.

Musiikin tyylilajien suhteen Liisi Uusitalo on ennakkoluuloton. Alkumeri-musiikkifestivaalilla hän soitti Alkumeri-orkesterin viulistina Iro Haarlan sovituksia eturivin pop/rock- ja jazz artistien kappaleista. Yhtye esiintyi festivaalilla Emma Salokosken, Paradise Oskarin, Samuli "Teho" Majamäen, Tapani Rinteen, Anna Puun, Jonna Tervomaan ja saamelaisen joikaajan Ulla Pirttijärven kanssa (2011). Michael Bublén konsertin jousikokoonpanossa Liisi esiintyi Hartwall Areenalla keväällä 2014. What ever Works! -nykymusiikkifestivaalilla (2018) hän kantaesitti Tukholmalaisen Marsel Nichanin Uusitalolle säveltämän kappaleen, jossa sooloviulua säestää elektroninen musiikki. WeW19 festivaalilla Liisi Uusitalo tulkitsi Mari Sainion musiikkia albumilta Minus 25 sovitettuna kamarikokoonpanolle, jossa esiintyivät Sini Koskelainen, laulu, Susanna Syrjäläinen, sello, Iida Falck, alttoviulu, ja Mari Sainio, kosketinsoittimet. Liisi oli myös mukana äänitaiteilija Tytti Arolan ilmapalloille ja ihmisäänelle sävelletyn teoksen Aither esityksessä osana kamariyhtyettä.

Liisi Uusitalo työskentelee myös audiotuotannoissa. Hän oli mukana Betrayal at Besbin: Rains (2012) sekä Musta Valo: Musta Valo (2014) -albumeiden levytyksissä. Mari Sainion monologiooppera Ravenistä (2019) hän äänitti osia kokoonpanossa, jossa esiintyivät Samuli Taskinen, bassobaritoni, Maiju Lehti, haitari, Laura Clewer, fagotti, Tuomas Salokangas, kosketinsoittimet ja Susanna Syrjäläinen, sello. Teoksen kohtaukset 1, 4, 9, 10, 11 ja 12 kuultiin Yle:n Aikamme suomalaista musiikkia -ohjelmassa.

bottom of page